Met minder zitten en meer werk verzetten

Tips om minder te zitten en toch meer te doen

Het aantal uur dat de gemiddelde kantoormedewerker zit is de laatste jaren explosief gestegen. Steeds meer organisaties kiezen ervoor om alles online te doen, waardoor het personeel gedurende de dag vrijwel alleen maar achter het bureau zit. Dit kan tot vervelende klachten leiden, want een groot aantal kantoormedewerkers heeft moeite om op de juiste manier achter het bureau te zitten.

Het is voor veel organisaties dan ook goed om te kijken naar manieren om te zorgen dat het personeel op een betere manier achter het bureau zit. Steeds meer organisaties realiseren het belang van een goede zithouding, maar vergeten daarbij dat het nog beter is om zo min mogelijk te zitten. Dit lijkt contraproductief, omdat het personeel vooral werk kan uitvoeren op het moment dat zij zitten. Gelukkig zijn hier diverse alternatieven voor, zodat zij nog steeds de taken kunnen uitvoeren.

Waarom is zitten slecht?

Rugpijn, nee dank u!
Wij doen iets voor uw rug.

De mens is niet gemaakt om hele dagen te zitten. Dit heeft vooral te maken met de manier waarop wij de afgelopen tienduizenden jaren hebben gefunctioneerd. Wij zijn een soort die uiteindelijk heeft geleerd om continu rechtop te lopen, dus zitten is geen standaard onderdeel van een normale dag.

De spieren en gewrichten die u gedurende het zitten aanspant zijn vaak niet sterk genoeg om dit voor lange tijd vol te houden. Een verkeerde zithouding maakt niet uit als u het 15 tot 30 minuten aanhoudt, maar als u dit gedurende de gehele dag doet dan kan dit leiden tot diverse klachten en pijnen in deze gebieden.

Zitten is dan ook ontzettend slecht voor een mens, en het is jammer dat hier al op zeer korte leeftijd mee wordt gestart. Al vanaf de basisschool zitten kinderen vrijwel de gehele dag, en dit lijkt eigenlijk pas te eindigen op het moment dat men met pensioen gaat. En juist dan zitten mensen ook voor een zeer lange tijd, want gedurende al die jaren is in het brein ingebouwd dat het normaal is om gedurende gehele dag ergens te zitten.

Een opsomming:

 • Waarom is zitten slecht?

 • Wat kunt u doen als organisatie?

Wat kunt u doen als organisatie?

Het is van belang om uw medewerkers kennis bij te brengen over de nadelen van zitten. Vooral medewerkers die op dit moment kampen met lichamelijke klachten hebben baat bij het veranderen van de zithouding. Dit maakt het voor veel mensen gemakkelijker om gedurende de dag de juiste focus op het werk te leggen, zodat ook echt alles dat die dag op de takenlijst staat kan worden uitgevoerd.

Als organisatie kunt u dan ook het beste kijken naar ergonomisch kantoormeubilair. Dit helpt om de tijd die medewerkers zitten dragelijk te maken. Dankzij de optimalisatie van ergonomisch kantoormeubilair is het bijzonder eenvoudig om altijd de juiste zithouding aan te nemen en op deze manier het gevaar van lichamelijke klachten te vermijden.

Een derde tip is om te kijken naar alternatieven voor het huidige bureau. Als onderdeel van ergonomie wordt het sta-zit-bureau al jaren aangehouden als ideaal bureau om achter te werken. Het sta-zit-bureau maakt het bijzonder eenvoudig om te wisselen tussen de zithouding en stahouding. Dit helpt om de druk op de spieren aanzienlijk te verlagen en hiermee het risico op lichamelijke klachten ook zo veel mogelijk te voorkomen.

Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden voor uw organisatie te bespreken. U kunt onze ergonomische specialist Corné bereiken via sales@Heijka.nl of ons bellen op 0416-235 665

Gerelateerde producten

Onze kantoormeubelen zijn altijd specifiek toegerust op de behoeftes binnen uw kantooromgeving. Heijka Kantoormeubelen adviseert vanuit deze visie over alles dat met kantoorinrichting en kantoormeubilair te maken heeft.

Bureau zit sta 180×80 Wit Oxyd

 • Afmeting 180 x 80 cm
 • Decor blad betonlook
 • Kleur poten wit

607 excl. btw

beschikbaar voor levering

Zit-sta bureau onderstel 160 zwart

 • Afmeting 160 cm
 • Kleur poten zwart
 • Exclusief bureaublad

494 excl. btw

beschikbaar voor levering

Bureau zit sta 180×80 Antraciet Natuur eiken

 • Afmeting 180 x 80 cm
 • Decor blad natuur eiken
 • Kleur poten antraciet

607 excl. btw

beschikbaar voor levering

Bureau 4-poot Slinger 140 x 80 cm Wit Robson eiken

 • Afmeting 140 x 80 cm
 • Blad robson eiken onderstel wit
 • Hoogte verstelbaar dmv slinger

401 excl. btw

beschikbaar voor levering