Losse kantoren voor uw medewerkers of toch een open werkvloer?

Bij het samenstellen van de werkvloer komen altijd een groot aantal vragen naar voren die invloed hebben op de manier waarop het kantoor er in de toekomst uit gaat zien. Daar komt vandaag de dag voor veel bedrijven een belangrijk vraagstuk bij: is het beter om te kiezen voor losse kantoren of gaat u voortaan met uw personeel toch over naar de open werkvloer? Het exacte antwoord op deze vraag is voor ieder bedrijf anders, en dat is volledig afhankelijk van de verschillende voor- en nadelen die bedrijven hierbij ervaren.

Zo zijn de losse kantoren niet voor iedere onderneming geschikt, terwijl de open werkvloer juist voor de andere bedrijven de minst geschikte oplossing zal zijn. Het hangt volledig af van de manier waarop u wilt dat medewerkers met elkaar communiceren, welke projecten u samen met het personeel aanpakt en de snelheid waarmee bepaalde projecten moeten worden afgerond. In dit artikel kijken wij dieper naar de manier waarop een kantoor moet worden ingericht en geven wij u voor uw situatie het antwoord op de vraag of het beter is om voor losse kantoren of juist de open werkvloer te kiezen.

Voordelen van de losse kantoren

Het grootste voordeel van losse kantoren is toch wel de rust die het personeel hier ervaart. Het is voor medewerkers een stuk eenvoudiger om zich maximaal te concentreren op het moment dat zij geen afleidingen om zich heen hebben. Het draagt bij aan een sterkere focus, want zij kunnen zich op dat moment volledig op het werk richten.

Daarbij is het bij de losse kantoren ook een stuk eenvoudiger om individuele werkplekken in te richten en hierbij gebruik te maken van ergonomisch kantoormeubilair. Dit kantoormeubilair kan volledig op iedere werknemer worden afgestemd, zodat zij altijd met de juiste zithouding achter het bureau zitten. Dit draagt bij aan een betere gezondheid en zorgt hiermee ook voor een betere productiviteit.

Een opsomming:

  • Voordelen van de losse kantoren

  • Nadelen van de losse kantoren

  • Voordelen van de open werkvloer

  • Nadelen van de open werkvloer

Nadelen van de losse kantoren

Rugpijn, nee dank u!
Wij doen iets voor uw rug.

Op de werkvloer is het nog steeds belangrijk dat iedere medewerker voldoende sociaal contact heeft met andere medewerkers. Dit is dan ook een groot nadeel van het losse kantoor, waarbij de communicatie met andere medewerkers vaak wat moeilijker zal verlopen.

Voordelen van de open werkvloer

Dit onderdeel van sociaal contact is bij de open werkvloer dan wel weer goed geregeld. Het is bijzonder eenvoudig voor ieder lid van uw team om samen met andere medewerkers te praten. De communicatiekanalen zijn hierdoor aanzienlijk korter, en ook dat draagt weer bij aan een hogere productiviteit.

Daarbij is een open werkvloer nog steeds een uniek onderdeel binnen Nederlandse bedrijven. Het kan er daardoor in resulteren dat vacatures sneller worden opgevuld, juist doordat er in Nederland veel mensen zijn die liever op een open werkvloer werken dan in een los kantoor.

Nadelen van de open werkvloer

Het kan op de open werkvloer op sommige momenten toch best luidruchtig worden, en dit kan erin resulteren dat medewerker sneller worden afgeleid. Het is hierom aan het personeel zelf om te zorgen dat er zo veel mogelijk rust op de werkvloer zal zijn, en dat niemand zich continu afgeleid voelt.