Waar moeten ergonomische kantoorstoelen aan voldoen?

Advies voor een ergonomische bureaustoel

Zelfs als je nog geen fysieke klachten ervaart, is de kans groot dat je huidige kantoorstoel vroeg of laat voor pijntjes gaat zorgen. Pijn in de onderrug, geïrriteerde schouders of een stijve nek kunnen allemaal het gevolg zijn van een slechte zithouding. Een slechte zithouding kan op zijn beurt weer veroorzaakt worden door een niet-ergonomische kantoorstoel. Dat terwijl een ergonomische kantoorstoel in staat is om dit te voorkomen.

Een comfortabele rug begint bij een ergonomische kantoorstoel die een gezonde zithouding stimuleert. Maar welke kantoorstoel moet je dan kopen? In dit artikel leggen we uit waar een ergonomische kantoorstoel aan moet voldoen.

.

Kantoorstoel Torino net
NPR 1813 Bureaustoel Torino net

Eenvoudig te verstellen

Een groot verschil tussen een simpele kantoorstoel en een kantoorstoel waar aandacht is besteed aan ergonomie, is dat bij laatst genoemde verschillende instelmogelijkheden aanwezig zijn. Een voorbeeld hiervan is de verstelling van de zitdiepte. Doordat je bij een ergonomische kantoorstoel wel de zitdiepte kunt verstellen, is het makkelijker om je rug op een comfortabele manier tegen de achterkant van de bureaustoel te laten rusten.

NPR1813 kantoorstoel lx282
NPR1813 Bureaustoel LX282

Voorzien van een lendensteun

Een geliefd onderdeel van de ergonomische kantoorstoel is de lendensteun. Het heeft jaren geduurd voordat de lendensteun op een kantoorstoel te vinden was. Ondertussen heeft vrijwel iedere kantoorstoel waarbij uitvoerig aan ergonomie gedacht is, een verstelbare lendensteun. Hierdoor krijgt de rug nog betere ondersteuning doordat de houding nauwkeuriger af te stellen is.

Ergonomische kantoorstoel Rosmalen
Bureaustoel Rosmalen

Synchroon mechaniek

Je mag van een ergonomische kantoorstoel verwachten dat de stoel volledig naar jouw lichaam aan te passen is. Dat wil zeggen dat ieder element moet kunnen worden ingesteld. Een van de mechanieken die daarvoor onmisbaar is, is de synchroon mechaniek. Middels de synchroon mechaniek is het mogelijk om de zitting strak evenredig met de rugleuning naar achteren te laten kantelen. Dit zorgt dat de zithoek altijd gelijk blijft.

Van de juiste keurmerken voorzien

Gelukkig wordt zowel binnen als buiten Nederland aanzienlijk meer aandacht besteed aan het realiseren van een economische werkomgeving. Een van de manieren waarop we dat kunnen zien, is door de totstandkoming van verschillende keurmerken en normen.

De NEN EN 1335 norm is hier een goed voorbeeld van. NPR, dat staat voor de Nederlandse Praktijk Richtlijn, is een gewilde norm die aangeeft of een bureaustoel aan alle eisen voldoet. Alleen als het mogelijk is om op een verantwoorde, gezonde manier van de stoel gebruik te maken, mag de NEN 1335 norm toegewezen worden.

Een ander schoolvoorbeeld is de NPR 1813 norm, een aanvulling op de NEN EN 1335 norm. Waar de NEN 1335 2D armleggers als eis heeft, gaat de NPR 1813 een stap verder met 4D armleggers. Deze strekking komt op meerdere vlakken terug, zoals bij de zitdiepte.

Aan het einde van de dag een comfortabele rug, nek en schouders

Uiteindelijk moeten ergonomische kantoorstoelen voorkomen dat je aan het einde van de dag met fysieke klachten van je kantoorstoel op staat. Door op ergonomische wijze comfort te bieden, is het aan de kantoorstoel om je rug, nek en schouders optimaal te ondersteunen. Indien dat het geval is, voel jij je aan het begin van de dag fysiek net zo goed als aan het einde.

Omdat geen ergonomische kantoorstoel hetzelfde is, doe je er goed aan om bij twijfel je nieuwe kantoorstoel om te wisselen voor een ander. Laat je adviseren door een expert zodat je precies weet welke kantoorstoel het best in staat is om jouw werkdag comfortabel te laten verlopen.

Ook toe aan een betere bureaustoel

Als u op zoek bent naar kantoormeubelen uit de regio BredaTilburgEindhoven en Den-Bosch. Dan hebben wij een mooie collectie aan bureaustoelen en ergonomische meubelen. Maar ook voor de andere regio`s AmsterdamUtrechtNijmegen of Apeldoorn hebben we mogelijkheden.