Mentale gezondheid bij zittend werken

Is zittend werken slecht voor onze mentale gezondheid?

Zittend werken: wat is het probleem?

Bij zittend werken denken we al snel aan de lange dagen dat iemand achter een bureau zit, ergens verkrampt in een donker hok terwijl er urenlang naar Excel-sheets wordt gestaard. En gelukkig is het vandaag de dag helemaal niet zo: er zijn voldoende banen waarbij het belangrijk is dat er regelmatig een korte wandeling wordt gemaakt. Deze banen zijn niet alleen goed voor de economie, het maakt ook een groot verschil voor de mensen die deze banen op zich hebben genomen.

Het probleem van zittend werken komt vanuit de manier waarop wij zitten. De meeste mensen zitten niet recht maar voorover, waardoor de ruggenwervel flink kan beschadigen. Deze spieren in de rug trekken zich op een vreemde manier samen, en doordat er continu druk op wordt uitgeoefend ontstaan er uiteindelijk blessures in deze spieren. En dat heeft een vreemd effect: uiteindelijk gaan wij ook zelf steeds verder voorover lopen (sommige mensen worden hierdoor zelfs een paar centimeter korter).

Dit is voor nu nog het fysieke probleem van zittend werken, en het zijn dus ook groepen die zich inzetten om te voorkomen dat er mentale problemen ontstaan bij mensen die zittend werken. Want ook op de mentale fronten kan het een groot effect hebben. Zo is het niet vreemd dat mensen die lang zittend werken een verminderde focus hebben. Denkt u er zelf eens over na: op het moment dat u de gehele dag zit zult u aan het eind van de dag niet dezelfde focus hebben die u aan het begin van de dag had. En juist daar beginnen de mentale problemen, want het heeft ook bij andere situaties in het leven gevolgen.

Zittend werken: wat is de oplossing?

En vanuit deze mentale gezondheid is het belangrijk om te kijken wat er gedaan kan worden om te zorgen dat wij minder zittend werken. Dit begint onder andere bij voldoende beweging. Een kantoorbaan is voor een mens veel te weinig; wij bewegen vrijwel niet en hierdoor ontstaan juist de bovenstaande problemen. Het is daarom belangrijk dat u regelmatig een korte wandeling door uw kantoor maakt. Zo activeert u alle spieren en kunt u zorgen dat het lichaam zich weer volop energievol gaat voelen.

Daarbij is het raadzaam om gebruik te maken van meubelen die de voorovergebogen houding voorkomen. Hier zijn ergonomische kantoormeubelen bijzonder geschikt voor. Deze meubelen helpen om in de juiste positie te blijven zitten; zo voorkomt u dat u continu met gebogen schouders zit en zo last ondervindt. De oplossing is dan ook zeer dichtbij.

Een opsomming

 • Zittend werken: wat is het probleem?

 • Zittend werken: wat is de oplossing?

 • Meer weten over ergonomische kantoormeubelen?

Meer weten over ergonomische kantoormeubelen?

Rugpijn, nee dank u!
Wij doen iets voor uw rug.

Wij zijn specialist in ergonomisch kantoormeubilair en kunnen u exact vertellen wat er nodig is om de negatieve effecten van zittend werken te voorkomen. Kijk in ons assortiment voor geschikte producten voor uw eigen kantoor of neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden voor uw kantoor te bespreken.

Gerelateerde producten

Onze kantoormeubelen zijn altijd specifiek toegerust op de behoeftes binnen uw kantooromgeving. Heijka Kantoormeubelen adviseert vanuit deze visie over alles dat met kantoorinrichting en kantoormeubilair te maken heeft.

Bureau zit sta 200×80 Zwart Logan eiken

 • Afmeting 200 x 80 cm
 • Decor blad Logan eiken
 • Kleur poten zwart

655 excl. btw

beschikbaar voor levering

Bureau 4-poot 160 x 80 Wit Robson eiken

 • Afmeting 160 x 80 cm
 • Blad robson eiken poten wit
 • Model 4-poot

268 excl. btw

beschikbaar voor levering

Bureau T-poot Slinger 140 x 80 cm Grijs Robson eiken

 • Afmeting 140 x 80 cm
 • Blad robson – poten grijs
 • Hoogte verstelbaar dmv slinger

317 excl. btw

beschikbaar voor levering

Bureaublad 180 x 80 cm wit U11026VV

 • Afmeting 180 x 80 cm
 • Decor blad wit
 • Kleur U11026VV

145 excl. btw

beschikbaar voor levering