Hoe twee monitoren ergonomisch gezien slecht voor u kunnen zijn

Ergonomie begint op de meeste werkplekken een steeds belangrijkere rol te spelen, en dat is niet zomaar: het is een van de meest effectieve manieren om de productiviteit van uw werknemers te stimuleren en daarbij ook te zorgen voor de beste werkomgeving.

 

Er kunnen allerlei factoren worden ingezet om te zorgen dat u wat betreft ergonomie op het juiste niveau bezig bent. Hieronder vallen onder andere de factoren die bijdragen aan een betere zithouding. En er zijn factoren die een invloed hebben op de manier waarop u naar uw werk kijkt, namelijk via de monitor.

 

Steeds meer werknemers kiezen ervoor om meer dan één monitor in te zetten, omdat het werk hierdoor een stuk eenvoudiger kan worden uitgevoerd. Dit is echter niet altijd de juiste keuze, want het kan op zowel korte als lange termijn tot vervelende lichamelijke klachten leiden.

Waarom is meer dan één monitor minder goed voor werknemers?

Rugpijn, nee dank u!
Wij doen iets voor uw rug.

De mens is erop gebouwd om niet te lang één richting op te kijken. Dit leidt er namelijk toe dat de spieren in de nek vast blijven zitten. Vastzittende spieren leiden over het algemeen tot meer problemen in de nek, bijvoorbeeld doordat zij hier minder goed kunnen draaien en dus ook helemaal niet flexibel zijn. Dit speelt echter alleen als het hoofd naar een specifieke hoek is gedraaid.

Het gebruik van één monitor is een ideale manier om te zorgen dat de nek niet wordt gedraaid. Werknemers kunnen gewoon naar één punt kijken en door middel van dit punt de nekspieren laten rusten. Dit heeft allerlei voordelen voor de werknemer, waaronder een betere zithouding. En juist dat is het meest interessant voor werknemers, want dit helpt om problemen in de nekspieren te voorkomen.

Door meer dan één monitor te gebruiken zorgen werknemers ervoor dat zij op een bijzonder eenvoudige wijze meer kans maken om een blessure op het werk. Dit is echter helemaal niet voordelig voor uw werknemers, want zij zullen op deze manier minder snel het werk afkrijgen en daardoor ook veel minder goed presteren.

Het loont daarom altijd om te kijken welke mogelijkheden er zijn om de problemen in de nek zo veel mogelijk te voorkomen. En daar zijn gelukkig allerlei antwoorden voor, waaronder het gebruik van slechts één monitor.

Een deel van de werknemers vindt het wellicht onoverzichtelijk wanneer er maar met één monitor wordt gewerkt. Dit heeft vooral te maken met het feit dat de monitoren beter zicht bieden op het werk dat een werknemer moet uitvoeren. Toch is het voor veel werknemers beter om juist te kiezen voor een werkplek met slechts één monitor, en de tweede monitor weg te doen zodat de nek gewoon in een normale positie zal rusten.

Verspeel niet zomaar de gezondheid van uw werknemers en houd goed in de gaten hoe zij achter het bureau zitten. Het kan zomaar het verschil maken tussen een langdurige blessure en een zeer productieve dag: hoe beter een werknemer achter het bureau zit hoe groter de kans dat zij productiever zijn en zo ook echt het maximale uit hun werkdag zullen halen.

Een opsomming:

 • Waarom is meer dan één monitor minder goed voor werknemers?

Gerelateerde producten

Onze kantoormeubelen zijn altijd specifiek toegerust op de behoeftes binnen uw kantooromgeving. Heijka Kantoormeubelen adviseert vanuit deze visie over alles dat met kantoorinrichting en kantoormeubilair te maken heeft.

Bureau zit sta 120×80 Antraciet Licht eiken

 • Afmeting 120 x 80 cm
 • Decor blad licht eiken
 • Kleur poten antraciet

589 excl. btw

beschikbaar voor levering

Bureau 4-poot Slinger 140 x 80 cm Zwart Logan eiken

 • Afmeting 140 x 80 cm
 • Blad Logan eiken onderstel zwart
 • Hoogte verstelbaar dmv slinger

401 excl. btw

beschikbaar voor levering

Roldeurkast 198 x 120 cm Wit • Afmeting 198 x 120 x 43 cm
 • Kleur wit ral 9010
 • 4 legborden

506 excl. btw

beschikbaar voor levering

Bureaustoel Veghel

 • Instap bureaustoel
 • 1 jaar garantie
 • Arbo norm : geen

195 excl. btw

beschikbaar voor levering