zorgt koffie voor een mindere productiviteit?

Hoe koffie voor een lagere productiviteit zorgt

Het bijzondere aan koffie

Veel mensen drinken gedurende de werkdag een groot aantal koppen koffie. Maar liefst 28% drinkt vijf of meer koppen koffie per dag. Dit is vooral het gevolg van de boost in productiviteit die koffie geeft. Cafeïne helpt om de focus op één taak te houden en de hersenen extra te stimuleren om door te blijven gaan met dit werk.

Een kop koffie begint over het algemeen pas na 30 minuten te werken. Cafeïne moet eerst door het lichaam worden opgenomen alvorens het in de bloedstroom terechtkomt. Na 30 minuten wordt een betere focus bemerkt, waardoor het werk op dat moment een stuk beter gaat.

Bij de eerste kop loopt alles nog helemaal lekker. Een tweede kop koffie zal ook nog steeds bijdragen aan een betere productiviteit. Maar vanaf het moment dat er 3 of meer koppen koffie worden gedronken draait het effect om: cafeïne heeft nu geen stimulerend effect meer.

Het omslagpunt ligt bij iedereen anders. Dit heeft vooral te maken met de hoeveelheid koffie die je normaal gesproken op een dag drinkt. Iedere koffiedrinker heeft een omslagpunt. De meeste mensen kennen ook het gevoel dat hierbij hoort: de ogen voelen ineens zwaar, de focus verdwijnt sneller en naarmate je meer koppen drinkt gaat ook de hartslag merkbaar omhoog.

Meer koffie = minder productiviteit

Koffie verbetert de productiviteit dus uitsluitend wanneer het bij enkele koppen blijft. Zodra de hoeveelheid verder dan 2 of 3 koppen per dag gaat, zal de productiviteit hieronder komen te lijden.

Het lijkt een goed idee om, zodra u een moment heeft waarop u moe wordt, snel een kop koffie naar binnen te werken. Maar het is juist dit gevoel dat ertoe leidt dat de productiviteit daalt.

Want iedere keer dat u een dergelijk gevoel krijgt, is de eerste impuls om naar de koffiemachine te lopen en een nieuwe bak te zetten. Het omslagpunt wordt hierdoor sneller bereikt en zal er dus toe leiden dat de productiviteit merkbaar daalt.

Een opsomming

 • Het bijzondere aan koffie
 • Meer koffie = minder productiviteit

 • Wat is een goed alternatief?

Wat is een goed alternatief?

Rugpijn, nee dank u!
Wij doen iets voor uw rug.

U wilt de productiviteit gedurende de dag natuurlijk zo hoog mogelijk houden, maar ondertussen ook niet leiden onder de bijwerkingen van cafeïne. Het is daarom goed om te kijken naar alternatieven voor koffie.

Groene thee bevat net als koffie ook cafeïne, maar we spreken hierbij over theïne. Deze drank heeft dezelfde werking als koffie, maar mist de vervelende crash die na een ‘cafeïne-rush’ volgt.

Zo helpt groene thee om gedurende de dag met een sterke focus te blijven werken. U krijgt geen last van het zogeheten ‘inzak-momentje’ en kunt uw werk gewoon op de juiste wijze blijven uitvoeren. Zo stijgt uw productiviteit, blijft u alerter en zult u minder last hebben van vervelende crashes.

Gerelateerde producten

Onze kantoormeubelen zijn altijd specifiek toegerust op de behoeftes binnen uw kantooromgeving. Heijka Kantoormeubelen adviseert vanuit deze visie over alles dat met kantoorinrichting en kantoormeubilair te maken heeft.

Roldeurkast 72 x 80 cm Aluminium

 • Afmeting 72 x 80 x 43 cm
 • kleur Aluminium ral 9006
 • 1 legbord

411 excl. btw

beschikbaar voor levering

Bureau T-poot Slinger 120 x 80 cm Wit Natuur eiken

 • Afmeting 120 x 80 cm
 • Blad Natuur eiken – poten wit
 • Hoogte verstelbaar dmv slinger

313 excl. btw

beschikbaar voor levering

Bureaublad 180 x 80 cm Robson eiken T-537

 • Afmeting 180 x 80 cm
 • Decor blad Robson eiken
 • Kleur T-537

114 excl. btw

beschikbaar voor levering

Bureau zit sta 160×80 Aluminium Natuur eiken

 • Afmeting 160 x 80 cm
 • Decor blad Natuur eiken
 • Kleur poten aluminium

601 excl. btw

beschikbaar voor levering