Ergonomische hulpmiddelen toepassen op kantoor

Ergonomische hulpmiddelen: Niet zo lastig als u denkt

Hoe werken ergonomische hulpmiddelen?

Ergonomie is de laatste jaren een steeds grotere rol gaan spelen en producenten van kantoormeubilair en -accessoires zijn hier meer rekening mee gaan houden. De traditionele ontwerpen van het meubilair en de accessoires voldeden niet aan alle ergonomische factoren.

Zo waren toetsenborden lange tijd gewoon rechthoekig en plat. Maar naarmate er steeds meer klachten over RSI binnenkwamen is er gekeken naar betere alternatieven. In het begin waren de alternatieven verre van een normaal toetsenbord. Echter is hier recentelijk een positieve trend in ontstaan.

Want het toetsenbord is als ergonomisch hulpmiddel steeds verder ontwikkeld en vrijwel niet te onderscheiden van het normale toetsenbord. Het kost daarom weinig tijd en moeite om aan het nieuwe ontwerp gewend te raken. Zelfs wanneer gebruikers jarenlang met een ouder ontwerp hebben gewerkt kunnen zij in korte tijd gewend raken aan de ergonomische versie.

Welke ergonomische hulpmiddelen zijn er?

Er zijn inmiddels tientallen kantooraccessoires die ook als ergonomisch hulpmiddel verkrijgbaar zijn. Hieronder worden er enkele opgenoemd en worden de ergonomische alternatieven hiervoor aangegeven. Vrijwel alle ergonomische hulpmiddelen die hier zijn genoemd kunt u vinden in ons assortiment.

Werkbureaus: iedereen is gewend om aan een bureau te zitten en hier het werk op uit te voeren. De laatste jaren is er een trend binnen de werkbureaus ontstaan. Het sta-zit-bureau kent een grote populariteit dankzij de ergonomische eisen waar het aan voldoet. Gebruikers kunnen eenvoudig wisselen tussen een staande en zittende houding waardoor de spieren niet stijf blijven. Inmiddels maken honderden bedrijven gebruik van deze nieuwe bureaus.

Monitorarmen: een monitor moet op de juiste hoogte staan om een gezonde lichaamshouding aan te nemen en hierdoor nekklachten te voorkomen. Monitorarmen bieden een uitgebreide vrijheid bij het instellen van de hoogte en plek van de monitor. Daarbij is het ook mogelijk om meerdere monitoren naast elkaar te plaatsen zodat medewerkers een groter beeld hebben en beter kunnen werken.

Computermuizen: RSI is nog steeds een groot probleem op werkvloeren waar veel gebruik wordt gemaakt van computers. Er zijn verschillende ergonomische hulpmiddelen verkrijgbaar die als alternatief voor de computermuis dienen. De meest gebruikte alternatieven zijn de muizen die een betere houvast bieden, lekker in de hand liggen en tijdens het gebruik geen druk op de pols uitoefenen.

Kantinestoelen: goed zitten is niet alleen tijdens het werk belangrijk. De pauzes dienen vooral om weer even energie op te doen voor de rest van de werkdag. En juist dan is een gezonde lichaamshouding belangrijk zodat het lichaam goed kan rusten. Ergonomische kantinestoelen maken de pauzes voor het personeel een stuk beter en voorkomen lichaamsklachten die kunnen ontstaan.

Een opsomming

 • Hoe werken ergonomische hulpmiddelen?

 • Welke ergonomische hulpmiddelen zijn er?

 • Nieuwsgierig naar een betere ergonomie op kantoor

Nieuwsgierig naar een betere ergonomie op kantoor

Rugpijn, nee dank u!
Wij doen iets voor uw rug.

Gerelateerde producten

Onze kantoormeubelen zijn altijd specifiek toegerust op de behoeftes binnen uw kantooromgeving. Heijka Kantoormeubelen adviseert vanuit deze visie over alles dat met kantoorinrichting en kantoormeubilair te maken heeft.

Bureau 4-poot 160 x 80 Zwart Wit

 • Afmeting 160 x 80 cm
 • Blad wit poten zwart
 • Model 4-poot

268 excl. btw

beschikbaar voor levering

Bureau zit sta 200×80 Wit Havanna

 • Afmeting 200 x 80 cm
 • Decor blad havanna
 • Kleur poten wit

655 excl. btw

beschikbaar voor levering

Bureauonderstel zit-sta 140 cm Zwart

 • Afmeting 140 cm
 • Kleur poten zwart
 • Exclusief bureaublad

455 excl. btw

beschikbaar voor levering

Bureau 4-poot Slinger 140 x 80 cm Wit Logan eiken

 • Afmeting 140 x 80 cm
 • Blad Logan eiken onderstel wit
 • Hoogte verstelbaar dmv slinger

401 excl. btw

beschikbaar voor levering