Burn-outs voorkomen als werkgever: 5 tips

Burn-outs voorkomen als werkgever: 5 tips

Helaas komen burn-outs steeds meer voor in Nederland. Ook een van jouw werknemers kan een burn-out krijgen, ook als je een goede werkomgeving hebt gecreëerd. Wil je voorkomen dat een van je werknemers langere tijd thuis komt te zitten door een burn-out? Gebruik dan de tips in dit artikel om burn-outs bij je werknemers te voorkomen.

Wees betrokken

Als werkgever is het erg belangrijk om te weten wat er speelt op de werkvloer. Je moet niet alleen op de hoogte zijn van de zakelijke ontwikkelingen op de werkvloer, maar ook van de sfeer op de werkvloer. Hoe voelen je werknemers zich? Zijn ze nog gelukkig bij jouw bedrijf? Is de werkdruk niet te hoog? Je komt hier alleen achter door betrokkenheid te tonen. Ga regelmatig de werkvloer op en vraag eens rond hoe alles gaat en hoe iedereen zich voelt. Als het niet goed gaat met een bepaalde werknemer, is de kans groot dat je dit hoort. Wellicht kun je nu ingrijpen voor er inderdaad een burn-out ontstaat. Bijkomend voordeel: werknemers waarderen een betrokken werkgever zeer.

Een opsomming:

 • Wees betrokken

 • Blijf positief

 • Wees alert op veranderingen

 • Ga het gesprek aan

 • Verlaag de drempel om hulp te zoeken

Blijf positief

Rugpijn, nee dank u!
Wij doen iets voor uw rug.

Het is erg belangrijk je werknemers regelmatig een compliment te geven. Laat zien dat je je werknemers waardeert, want dan presteren ze een stuk beter. Ook is de kans op een burn-out kleiner als je regelmatig complimenten geeft, zelfs bij een vrij hoge werkdruk.

Wees alert op veranderingen

Als iemand zich niet goed voelt, bijvoorbeeld door een te hoge werkdruk, kun je dit vaak wel een beetje zien. De een kruipt in zijn schulp, de ander wordt ineens heel opstandig of meldt zich wat vaker ziek. Wees alert op veranderingen, zodat je hier snel en adequaat op in kunt spelen. En is je bedrijf te groot om zelf iedereen in de gaten te houden? Train dan de leidinggevenden binnen je bedrijf, zodat zij (negatieve) veranderingen goed kunnen signaleren. Hoe sneller je een negatieve verandering signaleert, des te sneller en beter je hierop in kunt spelen. Ook zo kun je burn-outs voorkomen.

Ga het gesprek aan

Merk je dat een bepaalde werknemer wel erg vaak overwerkt? Ga dan eens het gesprek met hem of haar aan. Merk je dat een bepaalde collega zich een beetje zit te vervelen? Dan kun je ook het gesprek aan gaan. Wat velen niet weten, is dat je ook een burn-out kunt krijgen door een te lage werkdruk, ofwel door langdurige verveling. In dit geval wordt er ook wel gesproken over een bore-out.

Verlaag de drempel om hulp te zoeken

Veel mensen die uiteindelijk een burn-out krijgen, raken opgebrand omdat ze te laat of helemaal geen hulp hebben gezocht voor hun problemen. Dit komt veelal omdat zij niet bij hun leidinggevende aan durven te kloppen: ze willen simpelweg niet zeuren. Als je de drempel om hulp te zoeken verlaagt, is de kans groot dat werknemers sneller met hun problemen bij hun leidinggevende aankomen. Zo kunnen eventuele burn-outs voorkomen worden.

Een goede manier om de drempel voor het zoeken van hulp te verlagen, is door een bijeenkomst over werkstress te organiseren. Laat zien dat je het vervelend vindt dat sommige mensen zich gestrest voelen en geef ook tips om minder gestrest te zijn. Mensen die echt gestrest zijn, voelen zich gehoord en kloppen na de bijeenkomst wellicht bij hun leidinggevende aan om over hun stress te praten.

Gerelateerde producten

Onze kantoormeubelen zijn altijd specifiek toegerust op de behoeftes binnen uw kantooromgeving. Heijka Kantoormeubelen adviseert vanuit deze visie over alles dat met kantoorinrichting en kantoormeubilair te maken heeft.

Bureau zit sta 180×80 Antraciet Natuur eiken

 • Afmeting 180 x 80 cm
 • Decor blad natuur eiken
 • Kleur poten antraciet

607 excl. btw

beschikbaar voor levering

Bureaustoel Hilversum

 • Luxe NPR bureaustoel
 • 7 jaar garantie
 • Se7en Pro Collection

486 excl. btw

beschikbaar voor levering

Ladeblok Basic 2 x lade wit

 • Budget ladeblok
 • Inleg pennenbak+A4+A6 Lade
 • Kleur wit

179 excl. btw

beschikbaar voor levering

Bureau 4-poot 80 x 80 Wit Natuur eiken

 • Afmeting 80 x 80 cm
 • Blad natuur eiken poten wit
 • Handig als aanbouwtafel

232 excl. btw

beschikbaar voor levering