Blauw: de kleur van productiviteit

De kleur blauw is onmisbaar in een kantooromgeving. Het herinnert ons aan de blauwe lucht van buiten. Kantoorpanden kunnen op alle verdiepingen zitten en een mooi uitzicht bieden. Toch is het zicht op de blauwe lucht vaak zeer beperkt door de hoogte van de ramen en het plafond. Door de muren blauw te verven of gebruik te maken van blauw behang zorgt u voor een betere productiviteit. Bovendien draagt het ook bij aan de kwaliteit van het afgeleverde werk.

Deze kleuren zorgen voor een betere productiviteit

Niet alleen puur blauw helpt bij productiviteit

Alle blauwe kleuren dragen bij aan een betere productiviteit; ook kleuren die gemaakt worden met blauw. Zo is groen (combinatie van geel en blauw) na blauw de kleur met de meeste productieve stimulatie. Daarbij is groen een kleur die ons laat denken aan de natuur en zorgt het hierdoor voor een kalmerend en ontspannen effect dat resulteert in minder stress. Zo kunnen werknemers beter nadenken en is het eenvoudiger om met een sterke focus aan het werk te gaan.
Groen brengt een balans tussen onze fysieke en mentale eigenschappen. Het is daarom ideaal voor een vergaderruimte om de creativiteit zo veel mogelijk te stimuleren.

Wit laat ons denken aan de wolken…

maar laat ons niet dromen. Wit is een rustige kleur. Dit is direct te merken in onze mentaliteit. Net als de kleur groen helpt wit om de productiviteit te versterken en zorgt het dat werknemers met meer efficiëntie aan het werk gaan. Wit zorgt voor een ruimer beeld in het kantoor en het weerkaatst het licht beter dan elke andere kleur. Dit helpt werknemers in een productieve staat te komen en zo het werk beter uit te voeren.

Te vermijden kleuren voor productiviteit

Er zijn kleuren die de productiviteit verbeteren, maar er zijn ook kleuren die juist een tegenovergesteld effect hebben. Deze kleuren wilt u natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen omdat dit resulteert in minder gemotiveerde medewerkers. Het kan zelfs leiden tot een minder stabiele mentale staat van uw personeel waardoor het ziekteverzuim hoger ligt. Kortom: de volgende kleuren kunt u beter vermijden.

Zwart

  • niets brengt zo weinig emotie en motivatie als de kleur zwart. Het wordt opgevat als een saaie kleur en brengt uitsluitend duisternis. Het heeft een depressieve invloed op de gedachtegang van medewerkers en is hierdoor desastreus voor de productiviteit. Deze kleur kunt u daarom beter te allen tijde voorkomen.

Donkergrijs

  • net als zwart is donkergrijs een onaangename kleur om tegenaan te kijken. Het helpt wel bij een goede focus maar staat creativiteit op ieder vlak in de weg. Hierom is het beter om deze kleur volledig te vermijden.

Productiviteit met kleuren: maken of kraken

Kleuren van de muren en het behang kunnen de productiviteit dus maken of kraken. Leg uw focus op het goed inrichten van de kantooromgeving en u stimuleert de productiviteit van uw personeel. Dit zal zich direct vertalen in een beter bedrijfsresultaat zodat u meer omzet kunt draaien. Investeer daarom altijd in de productiviteit van uw medewerkers.


Terug naar blog