3 tips om goed om te gaan met een luidruchtige collega

Met sommige collega’s kun je het ontzettend goed vinden. Andere collega’s halen het bloed onder je nagels vandaan. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat veel mensen zich voornamelijk irriteren aan luidruchtige collega’s. Denk hierbij aan collega’s die hard pratend telefoneren, hun appeltje luid kauwend verorberen of de hele dag door hard op hun toetsenbord tikken. Heb jij ook een luidruchtige collega in je directe omgeving? Lees dan in dit artikel hoe je goed met deze collega om kunt gaan.

Sluit je van hem of haar af

Als je eenmaal hebt ontdekt dat die ene collega wel erg luidruchtig is, ga je ontzettend op hem of haar letten. Alle geluiden die je collega maakt, zijn irritant. Door je irritaties kun je je niet meer goed focussen op je werk. Hierdoor krijg je beduidend minder gedaan op een gewone werkdag.

De oplossing? Sluit je van die luidruchtige collega af. Er zijn diverse manieren om dit te doen. Ten eerste kun je een ander plekje zoeken op kantoor, als je helemaal gek wordt van die luidruchtige collega in de buurt. Ga je op een stilteplek zitten, dan kom je gegarandeerd tot rust en kun je je werk weer goed oppakken. Wil of kan je niet verkassen? Dan kun je jezelf van die luidruchtige collega afsluiten door een noise-cancelling koptelefoon op te zetten. Deze koptelefoon houdt alle omgevingsgeluiden tegen. Dit betekent dat jij helemaal niets meer van die luidruchtige man of vrouw in de buurt kunt huren. Ideaal!

Geef het goede voorbeeld

Veel mensen irriteren zich aan anderen, maar hebben niet in de gaten dat ze soms zelf ook luidruchtig zijn. Als je je irriteert aan een of meerdere luidruchtige collega’s, is het erg belangrijk zelf het juiste voorbeeld te geven. Wees je bewust van de geluiden die je op de werkvloer maakt. Pleeg telefoontjes in een afgesloten ruimte, eet bepaalde voedingsmiddelen in de kantine en probeer wat zachter te tikken op je toetsenbord. Geef je zelf het goede voorbeeld, dan is de kans groot dat de rest volgt. Hierdoor wordt het vanzelf stiller op kantoor.

Kaart je irritaties subtiel aan

Helpen bovenstaande tips niet? Dan kun je jouw irritaties subtiel aankaarten, bijvoorbeeld tijdens het volgende teamoverleg. Hier hoef je geen namen bij te noemen. Je kunt gewoon aangeven dat je het vaak wat druk vindt op kantoor en je je hierdoor niet goed kunt concentreren. Eventueel kun je samen met je collega’s afspraken maken om het geluidsniveau op de werkvloer te beperken.

Tip: blijf rustig, ook als de irritaties inmiddels hoog opgelopen zijn. Je wil namelijk wel professioneel blijven. Bovendien kun je betere afspraken maken met je collega’s als je rustig blijft.


Terug naar blog