weetjes over kantoorverlichting

9 Dingen over kantoorverlichting die u waarschijnlijk niet wist

1. Kantoorverlichting blijft vaak ‘s nachts aan

Staat de verlichting bij u op kantoor ook de gehele nacht aan? Dan bent u niet het enige bedrijf. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 8 op de 10 bedrijven gedurende de nacht de verlichting aan laat staan. Dat is niet alleen slecht voor het milieu maar stroomt ook door naar de energierekening.

2. 22% van energiekosten is verlichting

Omdat veel bedrijven de kantoorverlichting de hele dag aan hebben staan loopt de energierekening hoog op. Agentschap.nl deed onderzoek naar de kosten: 22% van de energiekosten wordt uitgegeven aan de verlichting. In ditzelfde onderzoek kwam naar voren dat oude kantoorpanden nog meer geld uitgeven. Het kan oplopen tot maar liefst 60%.

Een opsomming

  • 1. Kantoorverlichting blijft vaak ‘s nachts aan

  • 2. 22% van energiekosten is verlichting

  • 3. LED-kantoorverlichting bespaart minstens 30% energie

  • 4. Daglicht bespaart op kantoorverlichting

  • 5. Kantoorverlichting komt met subsidie

  • 6. Er zijn sensoren voor uw verlichting

  • 7. Timers voor uw verlichting

  • 8. Terugverdientijd van LED-verlichting is 3 jaar

  • 9. Daglicht is gezonder voor medewerkers

3. LED-kantoorverlichting bespaart minstens 30% energie

Rugpijn, nee dank u!
Wij doen iets voor uw rug.

De hoeveelheid energie die normale TL-buizen en spaarlampen gebruiken is ontzettend hoog. In vergelijking met LED is dit in enkele gevallen een verdubbeling. LED-kantoorverlichting bespaart minimaal 30% energie en draagt bij aan een lagere energierekening.

4. Daglicht bespaart op kantoorverlichting

Door meer ramen in het kantoorpand te plaatsen hoeft er minder verlichting geplaatst te worden. De Arbo-wet stelt dat medewerkers verplicht in een lichtrijke omgeving moeten werken. Vervang verlichting door ramen en verbeter de werkconditie van het personeel. Punt 9 gaat hierop verder.

5. Kantoorverlichting komt met subsidie

Als u de huidige verlichting vervangt met energiezuinige alternatieven dan ontvangt u een subsidie. 41,5 procent van de investeringskosten kan fiscaal worden afgetrokken van de winst in uw onderneming.

6. Er zijn sensoren voor uw verlichting

Door lichtsensoren in uw kantoorpand aan te brengen kunt u de hoeveelheid energieslurpende uren flink omlaag brengen. Wanneer het te donker wordt gaat de verlichting automatisch aan. Zo geeft u nooit onnodig geld uit aan verlichting als het licht genoeg is.

7. Timers voor uw verlichting

Naast sensoren kunt u ook gebruik maken van timers. U stelt hierbij in wanneer de verlichting aan en uit zal gaan. Komen de eerste medewerkers om 7 uur ‘s ochtends aan dan stelt u deze tijd in. Zo komt het personeel altijd in een verlicht kantoorpand aan.

8. Terugverdientijd van LED-verlichting is 3 jaar

Uit onderzoek bij honderden bedrijven is gebleken dat het 2 tot 3 jaar duurt voordat LED-verlichting zichzelf terugverdient. Het verbruik per lamp is lager maar de aanschafprijs ligt hoger. Doordat de duurzaamheid een stuk hoger ligt blijft dit een uitstekende investering.

Daglicht is gezonder voor medewerkers

Kantoorverlichting voldoet niet aan het licht dat een mens gedurende de dag nodig heeft. Van nature produceert ons lichaam vitamine D wanneer wij in aanraking komen met zonlicht. Investeer daarom in dakramen om uw personeel daglicht te bieden. Door het daglicht zal het personeel met een betere focus werken en wordt de productiviteit op de werkvloer gestimuleerd.