Richtlijnen voor ergonomische bureaustoelen

4 Ergonomische richtlijnen waar bureaustoelen aan moeten voldoen

De bureaustoel is een van de belangrijkste onderdelen van een ergonomische werkplek. Als u op dit moment op zoek bent naar een goede ergonomische bureaustoel dan is het goed om te weten dat u op een aantal factoren moet letten. Dit heeft onder andere te maken met de ergonomische richtlijnen die voor deze bureaustoelen zijn opgesteld.

Ergonomie draait vooral om het maximaal optimaliseren van de zithouding tijdens een werkdag. Naarmate u steeds langer achter het bureau zit, stijgt het belang van een goede zithouding. Een goede zithouding zorgt voor een betere gezondheid, verlaagt de lichamelijke klachten en verbetert daarbij ook uw productiviteit.

Wij delen in dit artikel graag 4 ergonomische richtlijnen waar de bureaustoel aan moet voldoen. Zo bent u altijd zeker dat u de beste ergonomische bureaustoel aanschaft.

Op zoek naar een ruim assortiment aan ergonomische bureaustoelen? Bekijk dan direct ons assortiment >>

1. Let op dat u goed zit

Net als bij iedere andere bureaustoel, geldt bij de ergonomische bureaustoel dat u zo goed mogelijk moet kunnen zitten. De zithouding is van groot belang tijdens een lange werkdag. Hoe beter u de zithouding kunt optimaliseren, hoe groter de kans dat u met maximale productiviteit (zie punt 3) aan het werk kunt.

U kunt de zithouding goed optimaliseren wanneer u beschikt over een bureaustoel die helemaal naar wens kan worden versteld. Daarover leest u in punt 2 meer.

Een opsomming:

 • 1. Let op dat u goed zit

 • 2. Zorg dat u de ergonomische bureaustoel kunt verstellen

 • 3. Let op uw eigen productiviteit

 • 4. Zorg dat u mobiel blijft

2. Zorg dat u de ergonomische bureaustoel kunt verstellen

Rugpijn, nee dank u!
Wij doen iets voor uw rug.

Statische bureaustoelen, waarbij het niet mogelijk is om de hoogte van het zitvlak en de leuning te verstellen, zijn niet goed voor de zithouding. Het is belangrijk om uw bureaustoel af en toe te verstellen. Zo wordt deze helemaal aangepast aan uw gewenste zithouding en kunt u maximaal profiteren van uw nieuwe bureaustoel.

Bij ergonomische bureaustoelen zijn er over het algemeen 2 of meer mogelijkheden om de stoel te verstellen. Zo kunt u de hoogte van het zitvlak verstellen, de hoek van de leuning verstellen en ook de hoogte van de armsteunen verstellen. Dit resulteert erin dat u altijd lekker zit en dat u zonder gezondheidsklachten aan het werk kunt.

3. Let op uw eigen productiviteit

De meeste bedrijven investeren in ergonomische bureaustoelen omdat er een directe connectie met productiviteit is. Mensen die altijd de juiste zithouding kunnen aannemen zijn een stuk productiever. Dit heeft onder andere te maken met het lagere ziekteverzuim. De lichamelijke klachten waar veel kantoormedewerkers last van hebben, zoals pijn in de rug, schouders en nek, wordt voorkomen door een betere zithouding.

Mensen nemen hierom minder ziektedagen op, gaan minder vaak naar de fysiotherapeut en worden ook tijdens het werk minder snel afgeleid. Dit brengt nieuwe mogelijkheden voor werkgevers, want zij kunnen maximaal profiteren van de verhoogde productiviteit.

4. Zorg dat u mobiel blijft

Een goede ergonomische bureaustoel helpt ook om zo mobiel mogelijk te blijven. Dankzij een verbeterde mobiliteit, kunt u gemakkelijk bewegen. Het is hierom van belang om een bureaustoel aan te schaffen die rekening houdt met mobiliteit. Zorg voor goede wieltjes onder de bureaustoel en maak het uzelf gemakkelijker om zo mobiel mogelijk te blijven.

Bekijk direct ons assortiment aan ergonomische bureaustoelen >>

Gerelateerde producten

Onze kantoormeubelen zijn altijd specifiek toegerust op de behoeftes binnen uw kantooromgeving. Heijka Kantoormeubelen adviseert vanuit deze visie over alles dat met kantoorinrichting en kantoormeubilair te maken heeft.

Bureau zit sta 120×80 Wit Oxyd

 • Afmeting 120 x 80 cm
 • Decor blad Betonlook
 • Kleur poten wit

589 excl. btw

beschikbaar voor levering

Bureaustoel Evora

 • Budget bureaustoel
 • netbespanning
 • 1 jaar garantie

195 excl. btw

beschikbaar voor levering

Bureaustoel Utrecht

 • Geschikt tot max. 150 kg
 • 3 jaar garantie
 • Arbo norm : NEN EN 1335

499 excl. btw

beschikbaar voor levering

Bureau 4-poot 160 x 80 Antraciet Wit

 • Afmeting 160 x 80 cm
 • Blad wit poten antaciet
 • Model 4-poot

268 excl. btw

beschikbaar voor levering